sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Bones and Raw Food

Varoitus! Teksti on pitkä ja harhaileva.

Meillä yritetään taas vaihteeksi saada ruokavaliota lihapainotteisemmaksi. Kesällä se jäi, koska kesän kiireet. Nyt on taas arki ja helpompi lähteä ruokkimaan kissoja raakaruoalla.

Yksi syy miksi meillä on arasteltu barfaamisen aloittamista kokonaisvaltaisemmin, on barfaamisen tuoma mahdollinen puutostila. Puutostilahan ei tule jos näkee vaivaa siinä mitä syöttää kissalle ja ottaa selvää kaikista tarpeellisista aineista, kuten tauriinista, fosforista jne. Ongelma vaan on siinä, että olen hieman laiska joskus, ja tällainen matematiikka ei oikein houkuta... Lisäksi mun on jostain syystä todella vaikea ymmärtää näin paljon asiaa kerralla, varsinkaan lukeamalla. Jos joku näyttäisi kädestä pitäen, niin voisi olla täysin eri asia. En ole ikinä oppinut parhaiten lukemalla, vaan tekemällä.

Eilen tosin kävin ostamassa kissoille lihoja, tosin olin aika pihalla kaupassa. Muttta prosessi oli aika helppo.
1. Kävele lähellä olevaan kauppaan ja osta lihoja.

2. Kaivele anopin salakätköistä ruokien mukana tulleita purkkeja, kuten take away-kiinalaisen rasiota.

3. Jaa lihat rasioihin ja vie pakkaseen.

Mä vihaan tuota lihojen lajittelua. Koska nuo ovat lähes kaikki 400g pakasteita, ne pitää jakaa pienempiin annoksiin. Mielestäni on tyhmää käsitellä jääkylmää lihaa kun sormet jäätyy. :D Mietinkin puolivakavissani sahan hankkimista! Sillä vaan pötköt palasiksi ja takaisin pakkaseen.

Toinen, mikä on mielestäni must, on sakset! Siis kissojen lihoille täysin omat sakset. Helpottaa paljon leikkaamista. Tosin siinä joutuu ronskisti nappaamaan lihasta kiinni, mutta joka tapauksessa siihen lihaan pitää koskea, paloittelee sen millä menetelmällä tahansa. :D Lihojen käsittely ei itselle tee pahaa, äitini on kokki joten olen lapsesta asti joutunut tottumaan lihan läsnäoloon kotona.Yksi aamu jääkaapissa saattoi olla peuranpaisti veren keskellä ämpärissä - tositarina nuoruudestani. :D Äiti myös tykkää itse suolata joulukinkun ja hakikin jouluisin serkultaan, joka toimi kasvattajana, lihaa. Joten raakaa lihaa on käsitelty meillä niin paljon, että en osaa hirveästi arastella - onneksi. :D

Meillä on syöty suurimmaksi osaksi märkäruokia ja Hannibal rakastaa kuivamuonaa. Niitäkin syöttäessä mietityttää saako Hannibal ja Myrsky kaikki tarpeelliset vitamiinit ja muut. Niiden purkkiruokien kanssa varsinkin saa olla aika tarkkana, sillä on suurin osa tuntuu olevan täydennysruokaa. Joten barfaamiseen siirtyminen on ollut mielessä jo kuukausia (jaiks!). Mutta nyt saimme vihdoin oman pakastimenkin, jolloin on helpompi alkaa keräämään kissoille ruokaa.

Ei ole aina helppoa ajatella lemmikkien parasta. Pelottaa lähteä suunnittelemaan ruokavaliota kun ei ole mitään tietoa (tai on mitä olen tuntitolkulla netistä lukenut). Löysin netistä monenlaisia ohjeita ruuan tekemiseksi, mutta niissä oli monissa jauhelihaa, jota meidän kumpikin kissa vihaa. Edes meidän raakaa ruokaa rakastava Myrsky ei oikein voi sietää jauhelihaa, sitä syödään vain vähän ja sekin nirsoillen.

Muutamassa ohjeessa näkyi myös kanan siipien tai kaulojen jauhaminen lihamyllyllä. Mutta en tiedä pitäisivätkö meidän kissat edes siitä, koska se voisi muistuttaa heitä liikaa jauhelihasta. Ja nämä reseptit ovat sellaisia, että koko ruokavalio ei ilmeisesti edes pitäisi koostua niistä. Tai löysin kyllä sellaisenkin, mikä sopisi kai suurin piirtein kokovaltaiseksi ruokavalioksi - mutta siinä oli jauhelihaa.

Törmäsin myös eläinten  luontaishoitajiin, jolta saisi ostettua ruokavalioneuvontaa. Olisin nimittäin hyvinkin valmis maksamaan jollekin siitä että hän kertoisi minulle mitä näillä karvavauvoille tulisi syöttää. Mutta siinäkin on monta hyvää ja huonoa puolta. Vaikeita tällaiset asiat, kun puhutaan itselle rakkaista lemmikeistä ja heidän hyvinvoinnistaan.

18 kommenttia:

 1. Lohdullista kuulla, että joku muukin on pihalla näissä barf-asioissa. Mulle tilanne on vielä hankalampi, koska olen suurelta osin kasvissyöjä ja lihan käsittely tuntuu vastenmieliseltä. Mutta vielä mä itseni karaisen vaikka pussailemaan lihakönttyjä, joten se ei ole se suurin ongelma.Pahin juttu on tuo Nupun allergia ja epätoivo siitä, saanko tassujuttua ikinä hallintaan. Huoh. Mä olen oikeasti harkinnut, että seuraavaksi yritän etsiä käsiini jonkun ruokavalioneuvojan tms., joka auttaisi. Mutta mistä sitäkään tietää, keneen uskaltaa luottaa? :-o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä luulen että siihen tottuu lopulta. :) Varsinkin kun tietää että parempi kissoille. Ja oon varma että sen Nupun tassukin saatte vielä hyvään kuntoon <3 Meilläkin itse asiassa on Myrskyn tassut todella todella kuivat ja luin että se voi johtua väärästä ruokavaliosta... Ei olisi tullut itselle mieleenkään, vaikka onhan se toisaalta loogista. :)

   Mä mietin kanssa että keneen sitä uskaltaa luottaa! Meinasin tähänkin niin kirjoittaa, mutta en sitten viitsinyt... :D Löytyi aika monta googlen ihmeellisestä maailmasta, mutta ei kai niihin kaikkiin tosta vaan luottaa. Ja se joka vaikutti luotettavimmalta, niin heräsi siihenkin epäilyjä. Niin vaikeita asioita!

   Poista
 2. Meillä on täsmälleen sama tilanne tällä hetkellä! Puutostilojen mahdollisuus ahdistaa, ja se, kun ei tiedä mihin nettisivuihin voisi asiassa luottaa. Hyviä linkkivinkkejä otetaan vastaan :)
  Pikkuhiljaa totutan kissoja jo luulliseen lihaan ja muihin erikoisuuksiin ja samalla yritän selvittää eri lähteistä sitä kultaista keskitietä.. Hommaa vaikeuttaa vielä nirso kissa, joka reagoi tosi herkästi kaikkeen uuteen oksentamalla ja ripuloimalla.
  Helpointa tosiaan olisi, jos olisi joku resepti ja siihen ohje, että tätä syötät näin ja näin paljon per kissakilo ja siinä on kaikki mitä pitää olla.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kerätä niitä linkkivinkkejä oikein vaikka omaksi sivuksi. Suosittelen alapuolella suositeltuja blogeja: Pikkupeto sekä Viiruvarpaat. Mutta varmaan ne onkin jo luvussa. :D Tällaisen matikkavammaisen on silti todella vaikea sisäistää kaikkia näitä juttuja..

   Voi nirsous! Meilläkin ollaan nirsoja, mutta jätetään vain syömättä. Ei meillä onneksi oksenneta ja ripuloida. :(

   Haluaisin sellasen reseptin missä olisi x g tätä, z g tota, y g jne. Ja jos kissa painaa 5kg niin kertaa viidellä. ;)

   Poista
 3. Kannattaa tutustua ainakin Piivin Pikkupetoihin http://pikkupeto.blogspot.fi/, siellä on paljon asiaa raakaruokinnasta ja sähköpostilla olen kuullut joidenkin saaneen sitä opastusta ihan 'kädestä pitäen'.
  Ei oo muuten kasvissyöjälle mitenkään helppoa leikellä jotain possun sydämiä tai kanan kivipiiroja sopiviin paloihin, mutta mitäpä sitä ei kissan eteen tekisi. :D
  Pena on alusta asti ollut enemmän ja vähemmän raakaruoalla, joskus poikkeustilanteissa saa purkkimuonaa (kun oon unohtanu täyttää pakkasen, näyttelyreissuilla, kun oon unohtanu ottaa lihat sulamaan ajoissa). Itseä alkaa aina pelottamaan, että aiheutan kissalle ties mitä puutostiloja jos tuo ei suostu muutamaan päivään syömään lisäravinteitaan tai jos käyn lukemassa jotain raakaruokinta-aiheisia palstoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon lukenut Pikkupetoja ja myös alapuolella suositeltua Viiruvarpaita. Mulla on vaan jo matikantunneilla ollut ongelma, että ymmärrän teorian, mutta sitten kun pitää itse lähteä laskemaan, niin olen aivan pihalla. :D

   Voin hyvin kuvitella millasta se on kasvissyöjälle. :) Mutta hienoa että silti tekee kissan eteen noin paljon että on valmis käsittelemään lihaa. :)

   Tuntuu että mitä enemmän lukee tietoa, niin sitä epätoivoisemmalta tuntuu. Eri lähteissä on erilaisia määriä mitä pitäisi saada mitäkin. Puutostiloista pelkään koko ajan. Aiemminkin olen pelännyt, vaikka ovat syöneet ihan täysravintomärkäruokaa... :)

   Poista
 4. Piivin blogin lisäksi blogi VIiruvarpaat ( http://viiruvarpaat.blogspot.fi ) on oikein hyvä ja luottettava lähde. Facebookissa on ryhmä kissojen raakaruokita (https://www.facebook.com/groups/726136994125314/?fref=ts), jossa molempien blogien pitäjät jeesaavat muiden jäsenien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy varmaan liittyä tuohon Facebook-ryhmään ja alkaa seuraamaan sitä, kummankin blogia jo seuraan ja olen lukenut niistä paljon. :)

   Mulla on vain se, että mä ymmärrän asiat kyllä määrätyllä tavalla, mutta en osaa soveltaa. Matematiikka on aina ollut hankalaa mulle sen takia, kun olen ymmärtänyt mitä opettaja on sanonut, mutta en ole osannut laskuja. :D Tässä vähän sama asia. Oon lukenut paljon asioita, ja tiedän, mutta sitten kun pitäisi laskea kissoille noita ruokia, niin juu ei vaan pää tunnu riittävän. :) Mutta hiljaa hyvä tulee! :)

   Poista
  2. Mulla on sama matikkapää ;) SIksi meillä mennään puolibarffilla, kun en kehtaa pyytää 4 kissalle laskuapuja ja sitten taas uusiksi, kun painot vaihtelee.....

   Poista
  3. Tein excel-taulukon. :D Jokaiselle ravintoaineelle oma taulukko, jossa lukee kuinka paljon tulisi antaa/kilo (ja onko arvo päivässä vai viikossa). Sitten tein kissoille omat sarakkeet, joihin pistin painon. Ja kerroin sitten omaan ruutuunsa. Kätevää, kun paino vaihtuu niin ei tarvitse kuin muuttaa ase omasta kohdastaan. :D Arvot katsoin joko Pikkupedon tai Viiruvarpaiden blogista, meni yölaskemiseksi niin ei voi enää muistaa.

   Tosin en ole yhtään varma että meni laskelmat oikein... :D

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä täällä jo annettiin ja tuolta fb ryhmästä voi oikeesi kysellä ihan mitä vaan tyhmää, ne kyllä auttaa terkuin kokemusta on ;) Olemme kaikki joskus olleet aloittelijoita :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy muistaa liittyä siihen :D
   Eilen yöhön saakka tein ecxel-taulukkoa kissojen ruokien suosituksista. Sain ehkä jotain tolkkua, mutta vain vähän. Totesin että ecxel-taulukko on paras, kun siihen saa sitten muutettua vaikka kissojen painoja ja muita :D Ja alkoi ehkä vähän hälvenemään epätoivon tunne. Kyllä tämä tästä hiljalleen.

   Poista
 6. Tsemppiä raakailun aloittamiseen! :) Jos tuntuu, että muistettavia asioita on turhan paljon kerralla käsiteltäväksi, kannattaa jakaa teoriat osiin ja aina kun yksi osa-alue on hallinnassa, siirtyy seuraavaan. Paperille/koneelle voi vaikka myös kirjoittaa ranskalaisin viivoin pääasiat ylös. Pian se siitä lähtee sitten sujumaan, eritoten sitten kun pääsee vähän syvällisemmin käsiksi käytännön ruokintaankin! :) Jos tuntuu silti vaikealta, niin minulta tai Millalta (Viiruvarpaat) tai yleisesti tuolta raakaryhmästä voi kysellä tarkemmin neuvoa, autetaan mielellämme. :)

  Jauhelihaa tosiaan ei kannata pitää varsinkaan pääosassa ruokavaliota, sillä kissan tulisi saada riittävästi hammastyötä niin hampaiden kunnon kuin joissakin tapauksissa myös psyykkisen hyvinvoinnin vuoksi (kissa kaipaa hampailleen tekemistä). Sekoituksia tehdessä jauhettu lihainen luu on kuitenkin helpoin tapa taata kalsiumin tasainen saanti, joten sitä käytetään (joissakin ohjeissa koko sekoitus on mössöä, mutta se ei ole ihanteellinen ratkaisu). Saattaa olla, että luinen jauheliha maistuu, vaikkei perusjauheliha maistuisikaan, sillä siinä on kuitenkin erilainen maku (ja jos et ole kokeillut, kannattaa kokeilla ihmislaatuisia jauhelihoja, ne tarjoavat hitusen pureskeltavaa toisin kuin eläinlaatuiset. Eritoten kalkkunan jauheliha olisi hyvä osaksi ruokavaliota, ellet saa jostain kalkkunan reisipaloja. Kalkkunan reiden tauriiniarvo on erittäin korkea). Eritoten broilerinsiipi on monen kissan mieleen, joten jauhettu siipikin saattaa olla maistuva. :) Sekoitukset ei ole kuitenkaan missään nimessä pakko tai mahdollista on myös tarjota lihainen luu sekoituksen ulkopuolella (eli ei tule itse sekoitukseen mukaan), jolloin lihainen luu voi olla vaikka kaulan tai siiven pala, jota pääsee myös pureskelemaan. Meillä sekoitukset on silloin tällöin osana ruokintaa, yksi sekoitus kestää n. vajaa 2 vk. Selkeä pääpaino on kuitenkin erillisissä osissa. Meillä tarjonta on: aamuisin liha, päivällä lihainen luu, iltapalana sisäelimet (sydämessä pääpaino, kerran viikossa maksaa ja kerran viikossa kivipiiraa) ja lisäravinteet. Helppo muistisääntö. :)

  Terminologiasta muuten, kannattaa barf ajatella mieluummin Biologically Appropriate Raw Food, sillä Bones And Raw Food viittaa enemmän luupainotteiseen ruokintaan, mitä tavataan koirapuolella. Siinä lihaisten luiden osuus on jopa hurjat 60-80 % eli aivan liian paljon. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein Excel-taulukon, mistä oli lopulta ihan ok helppoa ymmärtää... Mutta jotenkin noiden lisäravinteiden kanssa olen vähän pihalla. Että uskaltaako ihan mitä tahansa kalkkivalmisteita antaa? Tai mikä sinkkivalmiste olisi helpointa antaa. :) Vitamiinit tällä hetkellä vaikuttaa vaikeimmalta. Ja mistä kannattaa niitä hankkia.

   Jauhettua broilerin kaulaa kokeilin, ja meni taas niin että Hannibal ei syönyt mutta Myrsky söi. Ei ole toistaiseksi ollut mikää tarjottavaa raakaruuasta mitä Myrsky ei ole syönyt. :D Hannibalilla on vähän vielä sopeutumista. Mutta olen huomannut, että se auttaa että Hannibalin ruokakuppi on hyllyn päällä, minne Myrsky ei pääse. Hannibal käy hiljalleen syömässä sieltä. Hän on vähän sellainen säästeleväinen luonne. :)

   Kokeiltiin myös broilerin siipeä, Myrskyllä oli oikein hauskaa leikkiä ja järsiä sitä. :) Hannibal-raukka ei oikein tuosta järsimisestä toistaiseksi ymmärrä yhtään mitään. :) Mun täytyy oikeasti opetella noita lisävalmisteita, sillä pelottaa kuinka vaikuttaa kissoihin kun ne ei saa tällä hetkellä kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. :(

   Poista
  2. Tosi hyvä! :) Siitä se lähtee ja tosiaan kannattaa ottaa asia kerrallaan niin helpottaa asian sisäistämistä.

   Pitkälti mitä tahansa makeuttamatonta (ksylitoli, sokeri yms ihmisten makeutusaineet) ja laktoositonta kalsiumvalmistetta uskaltaa antaa. :) Jos ostat ihmisille suunnatun tuotteen, kannattaa katsoa myös, ettei joukkoon ole laitettu muita kivennäisaineita tai vitamiineja kalsiumin ja mahdollisesti fosforin lisäksi (tai sitten ne lasketaan saanteihin mukaan). Kalsiummäärät ja annostukset vaihtelevat tuotteittain, joten annostus pitää laskea valitusta tuotteesta kohdilleen.

   Yleensä neutraalin tai hyvän makuinen (esim. makuna jokin eläin) sinkki menee parhaiten alas. Meillä on käytössä Biozink, joka on neutraalin makuinen ihmisille suunnattu valmiste ja tablettikoko on pieni. :) Joillekin olen kuullut tulevan paha olo (ihmisille ja kissoille), jos ottaa sinkkitabletin ennen ruokailua tai jonkin ajan päästä ruokailun jälkeen. Biozinkillä ei näytä tulevan samaa reaktiota ainakaan Rakulle. :) Olen antanut tabletinpalaa välillä 4 tuntiakin ruokailun jälkeen, jos olen unohtanut antaa suoraan ruokailun päätteeksi. Lisäravinteita voi ostaa mm. apteekeista, ruokakaupoista, eläinkaupoista tai netistä. Kannattaa vertailla hintoja, jos tuote löytyy useammasta eri liikkeestä. :)

   Eiköhän Hannibalkin pian opi! Kannattaa alkuun leikkoa lihanpalat ihan pieneksi ja siitä pikkuhiljaa nostaa kokoa, jospa kisu hoksaisi siten homman idean. :)

   Poista
  3. Päädyin lopulta ostamaan Calphosum D:tä, eli ihan kissoille tarkoitettua. Kävi hassusti, katsoin m&m:stä sitä ja seuraavana päivänä kun kävin apteekissa ostamassa sinkkiä (professori A&M sinkkiä), niin apteekissa sama maksoi melkein puolet vähemmän. Oli pakko ostaa se, kun säästin rahaa.. :D

   Merilevän ostin sitten m&m:stä, kun muualla ei ollut. Niissäkin on aika jännä. Myyjä yritti kaupata pienen pientä purkkia joka maksoi 25 euroa. 18 eurolla sai kilon Islameria, joten tietenkin otettiin se. Menee varmaan osa hävikkiin (jos en lahjoita jollekin tutulle) kun on niin iso purkki, mutta se toinen oli hirveän pieni ja kalliimpi... :D Olisi riittänyt n. 3kk kahdelle yli 5kg kissalle.

   Psylliumiksi ostin Easy Dieetin Psylliumjauhevalmisteen. Ainut minkä olen tässä kaupungissa nähnyt. Se on 100%, eikä siis siinä ole mitää muuta, mutta jotenkin iski pieni epäilys kun merkki oli Easy Diet. :D Ei siinä varmasti mitään vikaa ole, mutta nämä on näitä mielikuvia.

   Ja tuosta Calphosum D:stä. Pistin sitä vähän mittaan ja annoin Myrskylle haistettavaksi. Kissa söi jauhon suoraan mitasta! :D Ei ole ton kissan kanssa toistaiseksi ollut ongelmia ettei joku mene alas. Hannibalillekin jauhe laski, tosin ruuan päällä ja pistin vain todella vähän. Mutta toistaiseksi on mennyt yllättävän hyvin kaikin puolin. Ihan ihmetyttää. :D Kai siitä on ollut hyötyä että kissat saivat keväällä paljon lihoja, niin ei ole toistaiseksi ollut mitään täysin vierasta. :)
   Eilen ostin hevosen lihaa pakkaseen, se saattaa olla sitten jo hieman erikoisempaa. :)

   Totesin että seuraavaksi menen kyllä tekemään hankintoja paikallisesta halpaketjusta. Sieltä tuo Easy Dietin Psylliumkin on. Siellä on halvat hinnat, mutta nyt näillä pärjätään varmaan aika pitkään. :D

   Poista
  4. Joo Mustissa ja Mirrissä on monesti muita paikkoja kalliimpaa lisäravinteissa, joten kilpailuttaminen kannattaa. :D

   Maistuipa Calphosum hyvin!! :)

   Alempaan kommenttiin viitaten maksa yleensä herättää kisuissa juuri näitä ääripäätunteita. :D Kannattaa kokeilla maksan kypsentämistä, se yleensä lisää maistuvuutta runsaasti ja tarpeen tullen maksan voi sekoittaa muun ruuan joukkoon ja totuttaa täten makuun hiljalleen. Myös maksan lähteellä on merkitystä, broilerinmaksa on miedoimman makuinen/hajuinen, joten sen maistuvuus on yleensä paras.

   Poista
 7. Pieni korjaus: Myrsky ei syö maksaa. :D Olin aivan unohtanut, kunnes annoin sitä äsken niille. Hannibal taas rakastaa maksaa. Kissamaisesti asiat tasapainossa. ;)

  VastaaPoista

Kurr!